Breadcrumbs

Vrhunec? Prej vrhunska laž …

VRHUNEC? PREJ VRHUNSKA LAŽ …

Razbijamo mite o orgazmih, seksu in užitku

O seksu, masturbaciji in orgazmih obstaja veliko nesporazumov in napačnih informacij. Mnogo teh mitov je lahko škodljivih, saj so zaradi njih ljudje zaskrbljeni in pod pritiskom, namesto da bi uživali v čudovitih doživetjih.

Zaradi drugih mitov lahko ljudje spregledajo ali odmislijo resnično briljantne nasvete in namige, ki bi lahko njihovo spolno življenje popeljali od 'V redu' do 'O, moj bog!'.

Spolna pedagoginja Alix Fox je preučila nekaj pogostih prepričanj in pomislekov in razkrila pravo resnico ...

»S KONDOMOM OBA PARNERJA TEŽJE UŽIVATA V SEKSU – GUMICA JE OVIRA MED LJUBIMCEMA«

Kondome pogosto kritizirajo, ker 'zmanjšajo občutek'. Nekatere raziskave družbe Durex so celo pokazale, da 65 % moških in 85 % žensk verjame, da je zaradi kondoma težje doseči orgazem.*

Tehnološki napredek pa pomeni, da so sodobni kondomi tako tanki, da jih dejansko skoraj ne čutimo: Kondomi Durex Invisible so najtanjši kondomi iz naravnega lateksa, ki jih je razvil Durex, in so posebej zasnovani za okrepitev čutenja ob hkratnem zagotavljanju visoke ravni varnosti in zaščite. Poleg teh poznamo kondome Durex Real Feel iz poliizoprena, naslednje generacije surovine za kondome brez lateksa, ki je izjemno učinkovita pri prenosu telesne toplote, s čimer doseže naravnejši občutek kože ob koži. Če mislite, da imajo kondomi slab sloves, jih nadomestite z novejšimi in boljšimi!

Kondomi lahko dejansko prinesejo dodatne občutke in koristi. Durex Pleasure me imajo izbočena rebra in pike pri osnovi, ki so edinstveno postavljene tako, da med penetracijo drgnejo po ščegetavčku. Tudi kondomi Durex Mutual Pleasure imajo teksturo na zunanji strani, na notranji pa lubrikant Performa iz benzokaina: blagega in varnega sredstva za omrtvičenje, ki fantom pomaga upočasniti, zaradi česar lahko oba partnerja dlje časa uživata v seksu. Rezultat? Ženske dobijo več stimulacije + več časa za doseganje orgazma = več možnosti za osupljive orgazme!

Novi kondomi Durex Intense Orgasmic pa so dobesedno neverjetni. So narebreni in imajo izbočene pike, zunanjost pa je prevlečena s posebno plastjo stimulativnega gela, ki pospeši pretok krvi po spolovilih in tako prebudi odlično mešanico hladnih in toplih občutkov ter ščemenja. Zasnovani so tako, da ženskem pomagajo doseči orgazem, saj izboljšajo in okrepijo čudovite občutke med seksom. Vse prej kot ovira za užitek – s kondomi Durex Intense Orgasmic je seks bolj blažen in boljši.

S kondomi je tudi seks med menstruacijo čistejši in varnejši – ker takrat vaš maternični vrat leži nižje in je bolj odprt ter dovzeten za okužbe, je pomembno, da nataknete kondom na njegovega korenjaka, preden se približa vaši muci. Drži pa tudi, da se je lažje sprostiti in osredotočiti na zabavo, če oba vesta, da sta zaščitena pred spolno prenosljivimi boleznimi in nosečnostjo.

»MOŠKI ORGAZMI SO PRIMARNI, ŽENSKI SEKUNDARNI – SEKS JE V PRVI VRSTI NAMENJEN POTEŠITVI NJEGOVE EREKCIJE; ČE PRIDE TUDI ŽENSKI, JE TO SAMO BONUS!«

V preteklosti so moški orgazmi za mnoge veljali za osrednjo točko seksa. Bilo je samoumevno, da mora moški vedno doživeti orgazem, medtem ko za žensko to ni nujno  ... saj ga verjetno ne bo doživela. Če ga doživi, toliko bolje – a medtem ko njegov Veliki O velja za nekaj popolnoma pričakovanega, je njen zgolj občasni dodatek. Veljalo je, da je spolnega odnosa konec, ko moškemu pride – tudi če tako pusti žensko na cedilu in nezadovoljeno.

To ne drži. In ni prav. Dejansko je to eden najbolj škodljivih mitov. Raziskave družbe Durex so pokazale, da več kot dvema tretjinama žensk ne pride ob vsakem seksu – in to se mora spremeniti.**   

Zgodovinsko gledano so stvari morda take, ker je moška ejakulacija nujna za nadaljevanje vrste, medtem ko ženski orgazem ni (čeprav nekatere evolucijske teorije govorijo, da krčenje mišic, ki se zgodi ob ženskem orgazmu, pomaga premakniti seme v maternico do jajčeca, zato bi lahko tudi ženski orgazmi igrali vlogo pri zanositvi). Gotovo so seksistični pogledi, da žensko zadovoljstvo ni tako pomembno kot moško, imeli veliko zaslug pri pojmovanju, da »je seks v prvi vrsti orodje za zadovoljitev moških, ne pa žensk«, ki se je usidralo v družbi. Kakršen koli je že razlog za to, je nastopil čas, da ta laž utone v pozabo.

Zadovoljstvo žensk je povsem enako pomembno kot zadovoljstvo moških. Če pri ženski traja dlje, da doseže orgazem, moramo posvetiti več časa temu, da ga tudi doživi. Če ženska potrebuje dodatno stimulacijo, mora točno to tudi dobiti. Če samo s penetracijo ne doseže vrhunca, se spolni akt ne sme vrteti samo okrog njegovega prodiranja vanjo! Seks je vedno boljši, če v njem uživata oba partnerja – in ne samo to: boljši in enakovrednejši seks pomeni tudi boljši in enakovrednejši odnos. Pri fantastičnem seksu gre za #OrgazmeZaVse!

»ČE ŽENSKI NE PRIDE HITRO, MOŠKIM POSTANE DOLGČAS ALI PA SO UŽALJENI, ZATO SE JE VČASIH BOLJE KAR PRETVARJATI«

Raziskave so pokazale, da ženske v povprečju potrebujejo več stimulacije kot moški, da dosežejo orgazem: medtem ko moški za to potrebujejo približno štiri minute, lahko ženske potrebujejo do 20 minut ali več.*** Na žalost se večina žensk ne čuti dovolj samozavestne, da bi se s partnerjem igrale dovolj časa in doživele orgazem ali mu pokazale tehnike in dotike, ki jim najbolj ustrezajo. Raje se pretvarjajo, da je vse v redu in igrajo orgazme ter tako laskajo partnerjevemu egu.

A lažni orgazmi ustvarijo škodljivo zanko: hlinjeni vrhunci lahko moškega prepričajo, da je to, kar počne, popolno, kar pomeni, da nadaljuje z enakim vedenjem in se nič ne spremeni.

Konstruktivneje je, če predlagate kaj novega, kar bo bolj povezano z obojestranskim zadovoljstvom. Pošten partner bo navdušen nad eksperimentiranjem, zaradi katerega vam bo zmanjkalo tal pod nogami.

Po drugi strani pa  obstaja trenutek, ko je pretvarjanje koristno. Namensko stiskanje medeničnih mišic, ki oponaša njihovo krčenje med pravim orgazmom, hitrejše ali globlje dihanje ali oponašanje drugih fizioloških stvari, ki se zgodijo med orgazmom, lahko sproži pravi orgazem, če je ta že blizu. Samo ne pozabite, da to počnete za lastno korist, ne pa zato, da bi zadovoljile koga drugega.

»MOŠKI NIKOLI NE ZAIGRAJO ORGAZMA – VSAKIČ DOSEŽEJO CILJ!«

Domnevali bi, da so samo ženske v skušnjavi zaigrati orgazem. Moški te potrebe nimajo, saj so njihove 'seksplozije' zajamčene ... kajne? To ne drži, če verjamemo raziskavi Univerze v Kansasu, ki je pokazala, da se je že četrtina moških pretvarjala, da je med seksom doživela orgazem. [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19707929]

Zakaj bi moški hlinil, da je doživel orgazem? Prvič, moški lahko orgazem težje doživi zaradi mnogih dejavnikov, kot so tesnoba, izčrpanost, alkohol, antidepresivi in druga zdravila. Mnogo moških pa se boji, da bodo njihove partnerke krivile sebe in se bodo počutile, kot da niso dovolj seksi ali da so slabe v postelji, če ne pride do ejakulacije. Da je ne bi prizadeli, zato odigrajo, da je do ejakulacije prišlo.

Moški hlinijo orgazem tudi, ko se jim zdi, da seks traja predolgo in da je partnerki neudobno, ko želijo ohraniti svoj ponos, ko so preutrujeni, da bi nadaljevali s potiskanjem in zato predčasno končajo akt.

Kaj smo se naučile? Seks je lahko stresen, doseganje orgazma pa zapleteno za oba spola. Odkritost, empatija, jasna komunikacija in bolj sproščen pristop do pričakovanih seksualnih 'ciljev' so osnove boljše izkušnje v spalnici za oba.

»KEGLOVE VAJE SO KORISTNE SAMO ZA PRECEJ STAREJŠE ŽENSKE ALI MATERE, KI SO RAVNOKAR RODILE«

Keglove vaje so namenjene krepitvi pubokokcigealne mišice, imenovane tudi mišica PK ali mišica medeničnega dna, ki se razteza od sramne kosti do trtice. Njeno delo je, da nadzira tok urina, ko lulamo, in pomaga pri stabilnosti in pri porodu.

To je tudi mišica, ki se krči med ženskim orgazmom.

Izvajanje Keglovih vaj zares pomaga pri težavah z inkontinenco, kot je npr. uhajanje urina, ko se zasmejite ali zakašljate, s katerimi se pogosto srečujejo starejše ženske in ženske po porodu. Poleg tega pa lahko trening te mišice in učenje, kako jo nadzirati, pomagata do hitrejših vrhuncev, ki so tudi močnejši. Torej: Keglove vaje so super 'seksovadba' za vse ženske.

Izvajajo se tako, da stisnete svojo notranjost popolnoma enako, kot to naredite, če bi med lulanjem želele ustaviti tok urina. Stisk zadržite in preštejte do tri. Mišico sprostite, nato stisk ponovite 10- do 20-krat, trikrat dnevno. Ko mišico okrepite, poskusite stisk zadržati dlje, vse do deset sekund. Po približno treh tednih boste opazile odlično razliko v občutkih, če stisk ponovite med samozadovoljevanjem ali med spolnim odnosom.

* Raziskava Durex Invisible, 1532 odraslih iz Združenega kraljestva, starih od 18 do 60 let, oktober 2015

**Raziskava z vprašanji z več možnimi odgovori med 1500 odraslimi moškimi in ženskami, starimi od 16 do 64 let, ki so spolno aktivni. Raziskavo je izvedla agencija za raziskave potrošnikov Ginger Comms v Združenem kraljestvu leta 2016.

*** Masters, William H.; Johnson, Virginia E.; Reproductive Biology Research Foundation (ZDA) (1966). Human Sexual Response. Little, Brown.

Alix Fox

Alix Fox je večkrat nagrajena novinarka, poročevalka in spolna pedagoginja. Je voditeljica priljubljenega podcasta o spolnosti medijske hiše The Guardian, Bližnja srečanja (Close Encounters), je svetovalka za področje erotike v oddaji The Modern Mann in je strokovnjakinja za spolnost in odnose pri družbi Durex. Njene objave lahko najdete v revijah in časopisih, kot so Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent in drugi, redno pa sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo za zdravo spolnost Brook. Alix trdno verjame v odprte in odkrite pogovore o spolnosti ter meni, da bi vsi morali imeti dostop do zanesljivih informacij, ki bi nam pomagale doseči svobodnejšo, bolj zdravo in srečnejšo spolno identiteto.