Breadcrumbs

Ščegetavček od blizu

ŠČEGETAVČEK OD BLIZU

Kje je klitoris ali ščegetavček, zakaj je tam, kjer je, in kateri so najboljši načini za klitorično stimulacijo? Spolna pedagoginja Alix Fox odgovarja na najbolj pereča vprašanja o tem 'čarobnem gumbku' ...

Ščegetavček je resnično izjemen del ženske anatomije s potencialom, da vsako lastnico pripelje do božanskih užitkov.

A že mnogo let znanost postavlja ščegetavček na stranski tir, ker družba po krivici na žalost daje veliko več poudarka moški spolni potešitvi. Raziskovalci na področju medicine so šele pred kratkim začeli poglobljeno raziskovati njegovo sestavo in lastnosti ter odkrili nekaj presenetljivih in izjemnih stvari o njegovi zgradbi in delovanju.

Poleg tega je odnos do tematike začel postajati pravičnejši in spoznali smo pomen spolne enakosti in #OrgazmovZaVse, zato je tabu manjši, ženske pa lažje delijo informacije o slogih klitoričnega samozadovoljevanja, ki jih pripeljejo do vrhunca.  Danes vemo več kot kdajkoli prej o različnih tehnikah, ki lahko pripeljejo do klitoričnega orgazma. Bum!

Bi rade izvedele več? Potem je ta članek vaša obvezna 'kliteratura' ...

Kaj je klitoris ali ščegetavček? Kje je klitoris ali ščegetavček? In kaj počne?

  • Prvič – ščegetavček ni tako majhen, kot si mislite.

Del ščegetavčka, ki ga dejansko lahko vidimo, najdemo na vrhu med sramnima ustnicama (zunanje in notranje kožne gube, ki tvorijo vulvo – zunanje žensko spolovilo).

Videti je kot majhen 'gumb' ali 'bunkica' mesa – uradno poimenovana glans – ki je različnih velikosti, a po navadi primerljiva z velikostjo majhnega graha. Pokriva ga mehka zaščitna zaplata kože, ki ji pravimo kožica ščegetavčka in ki jo lahko nežno povlečemo nazaj ter ščegetavček v celoti razkrijemo. Ščegetavčki nekaterih žensk kukajo izpod kožice, pri drugih pa so popolnoma skriti.

Za tem drobcenim vidnim delčkom se, kot zdaj vemo, skriva veliko večji del ščegetavčka, ki sega globoko v žensko telo. Po vsaki strani glansa potekata tanki 'nožici' brecilnega tkiva – kraka ščegetavčka – in debelejša stebriča – preddvora, ki sta zakopana v meso okrog nožnice. Ko je ženska vzburjena, se preddvora napolnita s krvjo, zaradi česar je vulva lahko videti 'napihnjena' ali 'otekla', poveča pa se tudi občutljivost tega predela. Tudi glans ščegetavčka lahko oteče in otrdi ter se togo postavi pokonci – skoraj kot miniaturni penis, k čemur se še vrnemo ...

 

  • ​S časom tudi raste.

Ščegetavček se skozi življenje ženske poveča. Proces pričnejo hormoni v puberteti, do konca najstniškega obdobja pa je ščegetavček približno 1,8-krat večji, kot je bil ob rojstvu. Do zgodnjih 30. let je že štirikrat večji, po menopavzi pa sedemkrat. Te spremembe niso tako dramatične, kot se sliši, ker je zunanji del klitorisa sprva zares droben.

  • Je ženska različica moškega penisa

Ščegetavčki in penisi svoje življenje začnejo enako – kot majhna tvorba na človeškem zarodku, imenovana genitalni tuberkel.

Če zarodek nosi kromosom Y in je moškega spola, se tvorba razvije v penis. Če zarodek nosi dva kromosoma X in je ženskega spola, se tvorba razvije v ščegetavček.

Ker sta obe vrsti spolovil na začetku enaki, imata nekaj podobnosti: glans ščegetavčka je podoben glavici penisa, kožica ščegetavčka pa je nekaj podobnega kot kožica na penisu. To pojasni, zakaj lahko ima tudi ščegetavček erekcijo.

  • Njegov prvotni namen je zagotavljanje užitka.

Medtem ko moški svoj penis uporabljajo za uriniranje in ejakulacijo, imajo ščegetavčki samo en namen uporabe: da se ženska počuti fantastično!

Znanstveniki se še vedno prerekajo, ali ščegetavček igra večjo vlogo tudi pri razmnoževanju in dobrem počutju, a zdravstveni strokovnjaki se strinjajo, da je bistvena naloga ščegetavčka, da se ženske počutijo čudovito.

Kako naj doživim te opojne občutke? Kako se samozadovoljujem s ščegetavčkom?

Nobena ščegetavčka (in človeka) nista popolnoma enaka, zato lahko dotik, ki v eni ženski vzpodbudi vzdih 'O, ja!', pri drugi naleti na 'O, ne!'. Nekaj, kar nekomu svet obrne na glavo, lahko drugega pusti popolnoma ravnodušnega.

Mnogo žensk trdi, da naslednja trojica tehnik pri njih deluje, zato jih preizkusite same ali skupaj s partnerjem. Dajte vsem trem priložnost in ugotovite, kaj vam spodmakne tla pod nogami.

  • Tik-tak, tik-tak, čas je za ščegetavčkovo uro

Na svojem ščegetavčku si predstavljajte urno številčnico; številka 12 je na vrhu, proti vašemu popku.  Mnogo žensk ugotavlja, da je še posebej občutljivo mesto na '11' oziroma na '1'. Nekatere celo začutijo rahlo vdolbinico oziroma 'žepek' v mesu, kjer se klitoris spoji s kožico.

Ponavljajoče se božanje od korena ščegetavčka navzgor in preko te točke lahko spodbudi čudovite občutke, še posebej če uporabite konico prsta in začnete izjemno nežno – predstavljajte si, da je po vaši koži razsut fin prah, ki ga ne želite odstraniti. Nadaljujte nežno ali po želji povečajte pritisk. Kmalu boste ugotovile, da ste popolnoma pozabile na čas ...

  • V za zmago

Z dvema prstoma v obliki črke V drsite po vsaki strani klitorisa. To bo premikalo kožico naprej in nazaj, kar lahko sproži izjemne občutke.

Stvari bodo tekle kot namazano s kančkom lubrikanta, kot je Durex Play Feel, lahko pa dodate nekaj kapljic orgazmičnega gela Durex Intense Orgasmic, ki bo prinesel valove hladnih in toplih občutkov ter ščemenja, ki bodo izboljšali in okrepili doživetje.

  • Igra, premor, igra, premor ...

'Hoja po robu' pomeni, da se skoraj pripravite do orgazma, a se nato ustavite, potem to ponavljate, znova in znova, dokler si ne morete več pomagati in eksplodirate. Zadrževanje vrhunca na ta način ponuja dovolj časa, da se tkivo ščegetavčka popolnoma napolni s krvjo, hkrati pa poveča pričakovanje – tako bo orgazem, ko enkrat res pride, prelep, eksploziven in vrtoglavo močan.

Živite življenje na robu!

Alix Fox

Alix Fox je večkrat nagrajena novinarka, poročevalka in spolna pedagoginja. Je voditeljica priljubljenega podcasta o spolnosti medijske hiše The Guardian, Bližnja srečanja (Close Encounters), je svetovalka za področje erotike v oddaji The Modern Mann in je strokovnjakinja za spolnost in odnose pri družbi Durex. Njene objave lahko najdete v revijah in časopisih, kot so Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent in drugi, redno pa sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo za zdravo spolnost Brook. Alix trdno verjame v odprte in odkrite pogovore o spolnosti ter meni, da bi vsi morali imeti dostop do zanesljivih informacij, ki bi nam pomagale doseči svobodnejšo, bolj zdravo in srečnejšo spolno identiteto.