Breadcrumbs

Raziskovanje orgazmov ...

RAZISKOVANJE ORGAZMOV ...

Spolna pedagoga Alix Fox in dr. Adam Kay razpravljata o različnih tipih ženskega orgazma, ki so teoretično možni, in o načinih, ki lahko pripeljejo do njih

Ste že slišale za 'mešani orgazem'? Ne, nič nima s kuhinjskim mešalnikom.

Je eden izmed posebnih 'slogov' orgazma, v katerih lahko po mnenju nekaterih strokovnjakov ženske uživajo. Vsakega lahko dosežemo s stimulacijo določenih delov telesa na določene načine in mnogo žensk trdi, da se različni tipi orgazmov tudi dejansko občutijo drugače.

»Zdravniška skupnost še vedno preučuje živčne poti, ki sodelujejo pri orgazmu, a verjamemo, da stimulacija različnih območij telesa povzroča, da se v možgane pošljejo različni signali,« pojasnjuje dr. Adam Kay.

»Ni pa še čisto jasno, ali to povzroči telesno različne tipe 'velikega zaključka',« nadaljuje. »To je predmet vročih polemik.«

Zagotovo pa vemo, da ni prav nobene škode v preizkušanju vsakega sloga orgazma in v ugotavljanju, ali lahko najdete nove vrste užitka. Karkoli že se znanstveno dogaja – če vam prija, nadaljujte.

Nadenite si laboratorijsko haljo – čas je za eksperimente ...

RAZISKOVANJE: KLITORIČNI ORGAZMI

Kaj pravi teorija?

Klitoris ali ščegetavček je klasična 'vroča točka' za draženje in žgečkanje, če si želite doživeti orgazem. Nekatere raziskave dejansko kažejo, da 94 % žensk potrebuje draženje ščegetavčka, da lahko dosežejo orgazem.

Kaj pravi znanost?

»Morda je majhen in morda ima polovica moških le bežno predstavo, kje naj bi sploh bil, a klitoris je ključen za spolno zadovoljstvo žensk – ima več kot 8.000 živčnih končičev, dvakrat več od običajnega penisa,« pravi dr. Kay. »Mogoče vas bo presenetilo, da je povprečni klitoris dolg okoli 9 centimetrov – vendar je vse razen nekaj milimetrov pod površino, kot pri seksi ledeni gori.

Kaj lahko poskusimo, da bi ugotovile, ali je ta slog pravi?

 • Ščegetavček je točno tisto mesto, kjer gel Durex Intense pokaže svojo čarovnijo! Začnite masažo s samo dvema ali tremi kapljicami in ga po potrebi dodajte več. Začutile boste valove hladnih in toplih občutkov ter ščemenja, zaradi katerih bodo dotiki vaših prstov, igrač ali drgnjenje njegovega telesa ob vaše še intenzivnejši.
 • Velja si zapomniti, da je za mnogo žensk neposreden pritisk na ščegetavček preveč intenziven in lahko skorajda boli. Dotikanje kožice ščegetavčka je lahko prijetnejše.
 • Vibracije po ščegetavčku lahko sprožijo povečan pretok krvi do spolovila in prebudijo tisoče živčnih končičev, kar lahko pripelje do silovitega orgazma. Poskusite na tem predelu držati ali po njem premikati vibrator Durex Intense Delight Bullet ali pa naj si partner nadene obroček Durex Intense Vibrations, ki s korena penisa pritiska na vaš ščegetavček, ko je v vas.

RAZISKOVANJE: ORGAZMI TOČKE G

Kaj pravi teorija?

Točko G naj bi našli 2,5–5 cm znotraj nožnice, na prednji steni (proti popku, ne proti hrbtenici). Nekatere ženske pravijo, da imajo tam zaplato tkiva v velikosti pokrovčka steklenice za mleko, ki je na otip bolj grobo ali bolj oteklo od ostalega tkiva, še posebej ko so vzburjene.

Igranje s tem območjem je lahko čudovito in nekatere trdijo, da lahko sproži orgazem. Manjši odstotek žensk celo trdi, da lahko draženje točke G sproži 'žensko ejakulacijo': nenadno brizganje tekočine iz nožnice.

Določeni seksologi verjamejo, da drgnjenje te točke lahko stimulira notranji del ščegetavčka, ki ga zgoraj omenja dr. Kay.

Kaj pravi znanost?

Dr. Kay meni, »da če ne najdete točke G, ne zganjajte panike, saj mogoče sploh ne obstaja: več raziskav je vrglo senco dvoma na to, da gre za dejansko anatomsko strukturo. Nihče ne ugovarja, da je lahko to območje nožnice pri nekaterih ženskah zelo občutljivo, a ljudje smo zgrajeni različno in stvari čutimo različno, zato eksperimentirajte in uživajte v tistem, kar vam prija, brez razbijanja glave s tem, kaj je 'normalno'.«

O ženski ejakulaciji pravi: »Zdravniki si niso enotni, kaj ta tekočina, ki kaplja ali brizga iz žensk, sploh je: nekateri pravijo, da tekočino ustvarijo t. i. Skenejeve žleze, drugi trdijo, da gre enostavno za urin; spet drugi menijo, da gre za mešanico.«

Mi pravimo: je sploh pomembno, dokler je občutek fantastičen?

Kaj lahko poskusimo, da bi ugotovile, ali je ta slog pravi?

 • Točko G boste same morda težko dosegle. Poskusite raziskovati z daljšim vibratorjem, kot je Durex Intense Pure Fantasy, ali pa recite partnerju, naj po tem predelu kroži s prsti ali s prstom večkrat ponovi gesto 'pridi sem'.
 • Med spolnim aktom se točko G najlažje stimulira v položaju 'od zadaj', še posebej ko ženska drži glavo pokonci, hrbet pa močno usloči ter trebuh potisne navzdol.
 • Pritiskanje navzdol na venerin hribček – na izbočen zaobljeni predel, kjer se začne rast sramnih dlak – lahko stimulira točko G od zunaj, medtem ko imate v sebi igračko ali penis.

RAZISKOVANJE: MEŠANI ORGAZMI

Kaj pravi teorija?

Mešani orgazem je lahko posledica hkratne mešanice draženja ščegetavčka in točke G. Za ta tip orgazma velja načelo 'več je več'

Kaj pravi znanost?

Gre za mešanico tega, kar je že povedal dr. Kay. Trik je v draženju čim več živcev, da je orgazem še intenzivnejši in 'večji'

Kaj lahko poskusimo, da bi ugotovile, ali je ta slog pravi?

 • Vibratorji v obliki zajčka so izdelani tako, da združujejo zunanjo in notranjo stimulacijo – poskusite se prepustiti zajčku!
 • Med seksom s partnerjem preizkusite položaj, ko je ženska na vrhu, saj bo tako imel popoln dostop do vašega ščegetavčka. Draži vas lahko s prsti ali z vibratorjem, medtem ko se nagnete nazaj in njegov penis usmerite proti prednji steni nožnice.

RAZIŠČITE VEČKRATNE ORGAZME

Kaj pravi teorija?

Bodimo iskreni: če spadate med ženske, ki med seksom težko dosežejo orgazem (ali nasploh težko dosežejo orgazem), je težko poslušati, da lahko nekatere ženske doživijo več vrhuncev zapovrstjo. Tega vsakdo ne more doseči takoj, zato naj vas ne potre, če je rafal orgazmov nekaj, kar vas šele čaka.

A ostanite dovzetne, saj je 100-odstotno možno, da ženska doživi več orgazmov zapovrstjo – in pri tem imajo ženske biološko prednost pred moškimi.

Kaj pravi znanost?

»Moški lahko krivijo evolucijo, da so večkratni orgazmi pri njih bolj kot ne redkost,« pojasnjuje dr. Kay. »Potem ko moški ejakulira, traja nekaj časa, da nastane nova sperma, zato moško telo proizvaja hormon prolaktin, ki možnost ponovnega orgazma za moškega za nekaj časa zaklene. To pomeni, da moški ne streljajo slepih nabojev in ogrožajo naše vrste! Ženske ne proizvajajo niti približno toliko prolaktina, zato je njihovo 'obdobje mirovanja' (čas med dvema orgazmoma) skoraj enako nič.«

Kaj lahko poskusimo, da bi ugotovile, ali je ta slog pravi?

 • Če se pripravljate na dolg seks ali samozadovoljevanje, imejte pri roki lubrikant, da se izognete bolečini ali neugodju! Lubrikanti na vodni osnovi, kot je Durex Play Feel, ustrezajo vsem tipom kože.
 • Izvajajte Keglove vaje, saj lahko pomagajo do večkratnega vzdihovanja, a ženske, ki doživljajo večkratne orgazme, pravijo, da je ključ do več kot enega orgazma v mišljenju. Ko doživite prvi orgazem, se ne izklopite in ne sklepajte, da je igre konec ter da je čas za spanje; poskusite ostati prisotne in nadaljujte z občutkom vzburjenosti. Verjeti morate, da boste to lahko dosegle!
 • Običajno je, da so spolovila po orgazmu še posebej občutljiva, in dotikanje tam spodaj vam ne bo prijalo takoj. Igrajte se s prsmi ali se nekaj časa poljubljajte, da erotični naboj ne mine, nato pa začnite z drugim krogom, ko stvari tam spodaj postanejo znosnejše.

*Raziskava z vprašanji z več možnimi odgovori med 1500 odraslimi moškimi in ženskami, starimi od 16 do 64 let, ki so spolno aktivni. Raziskavo je izvedla agencija za raziskave potrošnikov Ginger Comms v Združenem kraljestvu leta 2016.

Alix Fox

Alix Fox je večkrat nagrajena novinarka, poročevalka in spolna pedagoginja. Je voditeljica priljubljenega podcasta o spolnosti medijske hiše The Guardian, Bližnja srečanja (Close Encounters), je svetovalka za področje erotike v oddaji The Modern Mann in je strokovnjakinja za spolnost in odnose pri družbi Durex. Njene objave lahko najdete v revijah in časopisih, kot so Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent in drugi, redno pa sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo za zdravo spolnost Brook. Alix trdno verjame v odprte in odkrite pogovore o spolnosti ter meni, da bi vsi morali imeti dostop do zanesljivih informacij, ki bi nam pomagale doseči svobodnejšo, bolj zdravo in srečnejšo spolno identiteto.