Breadcrumbs

Spoznavanje sebe …

SPOZNAJTE SE …

Kratek vodnik po ženskem samozadovoljevanju, raziskovanju in spoznavanju same sebe, ki ga je pripravila strokovnjakinja za spolnost Alix Fox

Bi rade odkrile ključno skrivnost vsake ženske, kako iz seksa dobiti največ?
Poznavanje same sebe.

Spoznajte svoje telo in bodite zadovoljne z njim. Naučite se, dotikanje katerih delov telesa vam prinese največji užitek in kakšen dotik je najboljši. Postanite opolnomočene N. P. T. – same svoje Najboljše Prijateljice Telesa.

Nobeni ženski nista popolnoma enaki. Masturbacija in raziskovanje same sebe sta ključna za odkrivanje edinstvenih načinov, kako ste zgrajene – kaj vas vzburja in kaj ne. Ko se naučite uživati same, s sabo in zase, je lažje doseči zadovoljujoče in živahno spolno doživetje s partnerjem. 

A ne glede na pomen samozadovoljevanja, nas večina ne zna raziskovati samih sebe. In tudi če že redno masturbirate ali uživate v izjemnem seksu, je zdravo poskusiti nove načine samozadovoljevanja, še posebej ker se naša telesa s časom spreminjajo. Sledi nekaj predlogov, kako se podati na svojo pot do blaženosti …

Pogled na stvari

Z ročnim ogledalom si podrobno oglejte svoje spolovilo ali sedite pred ogledalo, tako da boste imele obe roki prosti za raziskovanje same sebe.  S skico boste po potrebi lažje prepoznale posamezne dele.

Mnogo žensk še nikoli ni videlo spolovila druge ženske od blizu.  Pornografske podobe so pogoste digitalno spremenjene, da so stvari videti čedne in simetrične, zato ne odražajo dejanske široke palete podob ženskih intimnih delov, zaradi česar je težko reči, kaj je ‘normalno’.  Resnica? Vse različice so normalne! Vsaka ima moč in sposobnost, da se počuti fantastično.  Bolj kot boste lahko ljubile tisto, kar imate, verjetneje je, da se boste počutile lepo.

Dotaknite se

S prsti se dotikajte različnih delov svojega telesa na različne načine, od zunaj in od znotraj, in ugotovite, kaj vam prija. Mnogim ženskam je diagonalno božanje ali drgnjenje po ščegetavčku fantastično, a noben gib ni napačen – poskusite jih pomešati, da najdete najboljšo kombinacijo, saj vsaki ženski prijajo drugačne stvari!

Poskusite s tapkanjem po ščegetavčku, kroženjem okoli njega s konico prsta z majhnimi krožnimi gibi ali božanjem po širšem območju z intenzivnejšim zbadanjem ali ščipanjem, da dosežete vznemirljiva doživetja. Narahlo požgečkajte sramne ustnice s konicami prstov, nato zajemite vse območje v dlan svoje roke in s pritiskom spodbudite pretok krvi in občutljivost. Izmenjujte nežne in čvrstejše dotike. Igrajte se! Karkoli se vam zdi prav, je prav.

Ko najdete pravo kombinacijo gibov in mesta, kjer je občutek božanski, samo nadaljujte. Mnogo žensk za doseganje orgazma potrebuje ponavljajoče se in nenehno draženje, zato ko najdete vrsto dotika, ki vam prija, z njim nadaljujte in opazujte, kaj se zgodi.

Vzemite si čas

Raziskave kažejo, da čeprav ženske hitreje doživijo orgazem, ko so same, lahko vseeno traja do 20 minut, da ga doživijo, ni pa neobičajno, če traja še mnogo dlje.* Številne ženske so prepričane, da ne morejo doživeti orgazma zato, ker si ne dajo prave priložnosti.

Naj veliki »O« ne bo glavni cilj

Ne osredotočite se na orgazem kot na glavno točko 'zmenka same s sabo'. Uživajte v odkrivanju in uživanju v vsem, kar je prijetno. Ste na raziskovalnem pohodu, ne na preizkusu, zato ne skrbite, če ne boste doživele vrhunca.

Poleg tega lahko skrb, ali boste dosegle orgazem, tega dejansko prežene!

Preverite, ali je stiskanje prijetno

Stiskanje mišic med samozadovoljevanjem lahko na presenetljive načine poveča užitek. Poskusite zviti in nato stegniti prste na nogah, stisniti ritnici ali raztegniti in napeti noge. Morda vam bo prijalo, če stisk zadržite ali pa mišico ritmično stiskate in sproščate.

Še posebej mišice medeničnega dna lahko imajo močan učinek na spolni užitek. Te mišice stisnete, ko lulate, da prekinete tok urina. Poskusite jih stiskati na enak način, ko se dotikate; v nožnici boste začutile zategujoč in dvigajoč občutek.

Spremenite položaj telesa, ne samo mesto in način dotikanja …

Mnogo žensk med samozadovoljevanjem preprosto leži na hrbtu, a enako kot lahko sprememba položaja spremeni občutek pri spolnem odnosu, lahko drugačna poza vpliva tudi na masturbacijo.

Poskusite poklekniti, kot bi jezdile partnerja, ali se spustite na vse štiri. Sklonite se čez kos pohištva. Noge široko razširite ali jih stisnite tesno skupaj.

... in ne dotikajte se samo med nogami

Kakšen je občutek, ko se povlečete za bradavički ali za dlake? Kaj pa ko s prsti podrsate po notranji strani stegen ali po presredku, majhnem predelu kože med nožnico in anusom? Ko pobožate svoj vrat ali pregib za koleni?

Nekaterim ženskam izjemno prija, če se z eno roko dotikajo ščegetavčka, drugo dlan pa položijo na spodnji del trebuha in ga potiskajo navzgor; to lahko ustvari dodatno napetost in tesnost v nožnici.

Poskusite z lubrikantom ali stimulativnim gelom

Z lubrikantom je vsak dotik izjemno gladek. Lubrikanti preprečujejo vlečenje kože in pekoč občutek po dolgih raziskovalnih podvigih! So preprost izdelek, ki je enostaven za uporabo, a lahko ima gromozanski učinek. Nežna formula na vodni osnovi, kot jo imajo lubrikanti Durex Play Feel, je odlična za začetek.

Drugi lubrikanti in geli ponujajo dodatne občutke in učinke. Gel Durex Intense poveča občutljivost ščegetavčka, saj ustvari božansko mešanico občutkov hlajenja, ogrevanja in ščemenja hkrati. Nanesite par kapljic in opazujte, kako izboljšajo vsak dotik …

Vam lahko sprememba dihanja vzame sapo?

Nekatere ženske so ugotovile, da jih sprememba vzorca dihanja, ko se bližajo vrhuncu, pripelje do orgazma. Opazujte, kaj se zgodi, če med dotikanjem same sebe še posebej globoko vdihnete, sopihate ali za hip zadržite sapo.

What’s happening upstairs affects what’s happening downstairs…

Vibrirajoče igrače ponujajo blaženo brenčanje, večje igrače pa vam lahko pomagajo tudi pri dotikanju notranjih delov, ki jih je samo s prsti težje doseči. Privoščite si vibrator Durex Intense Delight Bullet in ga uporabite na ščegetavčku ter vibrator Durex Intense Pure Fantasy za vaginalno stimulacijo.

Dogajanje zgoraj vpliva na dogajanje spodaj…

Vaši možgani so eden izmed najpomembnejših organov, vpletenih v spolno zadovoljstvo. Kar se dogaja v vaši glavi, vpliva na dogajanje v vaši postelji. Bolj kot se boste psihično počutile sproščene, samozavestne in vzburjene, boljše bo vaše telesno počutje.

Predstavljajte si vročo fantazijo, ki vas lahko dejansko pogreje, zato naj vaš um odtava, ko odtavajo vaše roke ... Z branjem erotične literature, poslušanjem glasbe ali erotične zvočne knjige lahko ustvarite pravo vzdušje in podžgete svojo domišljijo.

Po drugi strani vas lahko prekinitve in motnje, ki prekinejo takšno potovanje, takoj povlečejo iz stanja vzdihovanja! Zato: izključite telefon. Posvetite si popolno pozornost.

* Masters, William H.; Johnson, Virginia E.; Reproductive Biology Research Foundation (ZDA) (1966). Human Sexual Response. Little, Brown.

Alix Fox

Alix Fox je večkrat nagrajena novinarka, poročevalka in spolna pedagoginja. Je voditeljica priljubljenega podcasta o spolnosti medijske hiše The Guardian, Bližnja srečanja (Close Encounters), je svetovalka za področje erotike v oddaji The Modern Mann in je strokovnjakinja za spolnost in odnose pri družbi Durex. Njene objave lahko najdete v revijah in časopisih, kot so Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent in drugi, redno pa sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo za zdravo spolnost Brook. Alix trdno verjame v odprte in odkrite pogovore o spolnosti ter meni, da bi vsi morali imeti dostop do zanesljivih informacij, ki bi nam pomagale doseči svobodnejšo, bolj zdravo in srečnejšo spolno identiteto.