Breadcrumbs

Seks ni več to, kar je bil

SEKS NI VEČ TO, KAR JE BIL ...

Žensko telo – in tisto, kar vas vzburja – se lahko vso življenje spreminja ... celo iz tedna v teden. Strokovnjakinja za spolno vzgojo Alix Fox pojasnjuje, kako.

Niste kip. Niste narejene iz kamna. Vaša telesa so čudovita, očarljiva, kompleksna in zapletena živa stvar, ki se ves čas spreminja, raste in razvija. Na občutke in odzive telesa vpliva na milijone vzajemno povezanih dejavnikov. 

Zato je popolnoma logično, da tudi tisto, kar vas vzburja, ni vedno enako. Občutki ugodja v postelji in načini, kako doseči orgazem, se lahko skozi življenje ali celo iz dneva v dan spreminjajo.

Zato je pomembno, da ne nehate eksperimentirati, da preizkušate nove stvari, se zavedate same sebe in da vam učenje o svojem telesu in spolnem zadovoljstvu predstavlja nenehno raziskovalno popotovanje.

Sledi nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na spolno poželenje žensk in ki se jih je koristno zavedati, da bi lahko preverile, ali in kako vplivajo na vas.

Menstrualni cikel

Več raziskav dokazuje, da se spolni nagon žensk med ovulacijo poveča, saj takrat ravni hormona estrogena dosežejo vrh, zato vas lahko v obdobju med dvema mesečnima periloma popade največje poželenje in močna želja po intimnosti. Nekatere v tem času tudi najlažje doživijo orgazem oziroma pravijo, da so orgazmi v tem času silovitejši. Morda vam bo prišlo prav, če boste vodile dnevnik, kamor boste vsak dan zapisale opažanja, ki vam bodo pomagala razumeti (in kar najbolje izkoristiti) vaše vzorce.

Po ovulaciji začne raven estrogena upadati. Estrogen v telesu opravlja več nalog, prispeva tudi k vlaženju vaginalnega tkiva, zato lahko v tem obdobju opazite, da izločate manj naravnega izločka in je vaša nožnica bolj suha. Nekaj kapljic lubrikanta, kot je Durex Play Feel, lahko pomaga navlažiti vaše intimne dele, z njim pa so gibi med spolnim odnosom in samozadovoljevanjem lažji in boljši.

Ko je čas za mesečno perilo, vas lahko PMS odvrne od vsake, še najmanjše stvari, povezane s spolnostjo. A drugim se zdi, da jih način, kako spolovila in medenični predel tik pred menstruacijo nabreknejo, dejansko vzburja: počutijo se bolj zaobljene in izjemno občutljive tudi za najnežnejše dotike.

Med menstruacijo pa lahko orgazmi pomagajo blažiti krče. Ko doživite orgazem, telo proizvede dve snovi za dobro počutje, endorfina oksitocin in dopamin, ki sta naravni sredstvi za lajšanje bolečin. Tudi maternica se med orgazmom krči, kar pomaga hitreje iztiskati kri in maternično sluznico iz telesa, zaradi česar lahko mesečno perilo traja manj časa. Super!

S kondomi Durex je lahko seks med menstruacijo manj zapleten in varnejši: v tem času je možnost za okužbe večja, saj je maternični vrat bolj odprt, zato imejte ob postelji škatlico kondomov. Ste vedele, da lahko z njimi pokrijete tudi igračke, kot so umetni penisi? Ne samo da bo čiščenje po zabavi hitrejše in lažje, kondomi z različnimi dodatki, kot so Durex Intense Orgasmic, lahko vašemu prijateljčku na baterije dajo nov in vznemirljiv zagon: so narebreni, z izbočenimi pikami in prevlečeni s stimulativnim gelom, ki vam ponuja odlično mešanico hladnih in toplih občutkov ter ščemenja – nataknite ga na tresoč se vibrator za osupljivo večplastno izkušnjo.

Stres

Zaradi skrbi se veliko raje zavijete v odejo, kot da bi se divje valjale po postelji.

Ko ste zaskrbljene in napete, vaš živčni sistem izloča stresne hormone, vključno z adrenalinom in kortizolom, ki sta namenjena temu, da telo pripravita na nujen odziv 'bori se ali beži' na karkoli te pač teži. Gre za varovalni mehanizem, a v sodobnem svetu ni vedno tako v pomoč, kot je to želela mati narava. Takrat vaš libido res trpi: stresni hormoni namenoma zavirajo tvorjenje spolnih, ker vaše telo misli, da se je pomembneje ukvarjati z nevarnostjo kot pa se razmnoževati. Hormoni lahko vplivajo tudi na presnovo, zato se lahko počutite leno in zaspano.

Poleg teh kemičnih učinkov je lahko stres tudi izjemna motnja, ko je težko preklopiti v pravo razpoloženje za spolnost in se dovolj sprostiti, da bi v njej lahko uživale. Duševne napetosti lahko sprožijo telesno napetost in zategnejo mišice, zato je lahko penetracija boleča, kar še poveča občutek tesnobe.

A če uspete doseči prijeten čuten odnos, lahko spolnost pomaga pri lajšanju stresa, saj sproži izločanje endorfinov, ki izboljšajo razpoloženje.  Pojdite s partnerjem na sprehod po svežem zraku, oglejta si TV-oddajo, ki vaju zabava, drug drugega zmasirajta ali pa se pred seksom sprostita v topli kopeli.

Vstop v trideseta

Si vedela, da lahko lažje dosežeš orgazme s točko G, ko prideš v ta leta? Okoli 30. leta se začne proizvodnja estrogena v tvojem telesu manjšati, kar ima številne posledice – ena izmed njih je, da se stene nožnice rahlo stanjšajo. Zato je lahko območje okoli točke G bolj izpostavljeno in občutljivejše, draženje tega območja pa enostavnejše. Torej staranje prinaša tudi koristi!

Nosečnost

Če se vaš zdravnik strinja, ni nič narobe z nekaj posteljnimi radostmi v blaženem stanju.  Izkušnje žensk s telesi v nosečnosti se zelo razlikujejo: medtem ko so jutranja slabost in bolečine skupne vsem, mnogo bodočih mamic zaradi višjih ravni hormonov izkusi neverjetno močan spolni nagon, razvoj polnejših in občutljivejših prsi ter povečan pretok krvi v spolovilih pa prinesejo intenzivnejša čutna doživetja.

Porod

Porodnicam odsvetujejo spolne odnose vsaj šest tednov po porodu, a čas celjenja se od ženske do ženske močno razlikuje; odvisen je od poteka poroda in tega, ali je šlo za vaginalni porod ali za carski rez. Skrbi zaradi bolečin ali 'videza in občutka tam spodaj' po porodu so popolnoma običajni – nežno samostojno raziskovanje pred seksom s partnerjem je lahko pomirjujoče, prav tako pa ne pozabite, da 'drugače' ni enako kot 'slabo'. Keglove vaje lahko okrepijo raztegnjene vaginalne mišice, še posebej če dojite, pa so nujni potoki lubrikanta (kot na primer pomirjujočega Durex Play Aloe Vera), saj je raven estrogena nižja, kar povzroča suhost.

In ne pozabite: najboljša lubrikacija je komunikacija! Tudi moške je lahko strah, da bo seks po porodu za partnerko boleč. Vodite ga po tem, kaj vam prija, da ga pomirite.

Menopavza

Zaradi kulturnih tabujev o menopavzi še vedno slišimo le negativno šepetanje o navalih vročine, nespečnosti in nihanjih razpoloženja. Pogovori o tem, kako menopavza vpliva na spolni vidik življenja, so redki.

Dejansko pa lahko redna spolna aktivnost pomaga zamakniti več zdravstvenih težav, s katerimi se soočajo ženske po menopavzi, saj pospešuje pretok krvi v spolovila, krepi mišice medeničnega dna in pomaga pri ohranjanju prožnosti vaginalnega tkiva.

Hormonska terapija, sredstva za dolgotrajno vlaženje nožnice in lubrikanti pomagajo pri blaženju težav, kot je zmanjšanje naravne prožnosti in vlažnosti nožnice.  Seveda je jasna prednost, da se ni več treba ukvarjati z nevšečnostmi mesečnega perila. Z novimi partnerji ne pozabite uporabiti dodatno lubriciranih kondomov (tudi če ni več možnosti za nosečnost), kot je Durex Invisible Extra Thin Extra Lubricated, razen če sta se oba testirala na spolne bolezni.

Zdravila

Različna zdravila imajo lahko stranske učinke, ki vplivajo na pojave, povezane s seksom. Določeni antihistaminiki lahko na primer nožnico izsušijo. Zaradi nekaterih antidepresivov je lahko težje doživeti orgazem.  Nekatere hormonske kontracepcijske tablete lahko (ironično) znižajo vaše poželenje, zaradi česar postanete manj pohotne. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršno koli vprašanje ali pomisleke o uporabi zdravil in njihovem vplivu na spolnost.

Alix Fox

Alix Fox je večkrat nagrajena novinarka, poročevalka in spolna pedagoginja. Je voditeljica priljubljenega podcasta o spolnosti medijske hiše The Guardian, Bližnja srečanja (Close Encounters), je svetovalka za področje erotike v oddaji The Modern Mann in je strokovnjakinja za spolnost in odnose pri družbi Durex. Njene objave lahko najdete v revijah in časopisih, kot so Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent in drugi, redno pa sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo za zdravo spolnost Brook. Alix trdno verjame v odprte in odkrite pogovore o spolnosti ter meni, da bi vsi morali imeti dostop do zanesljivih informacij, ki bi nam pomagale doseči svobodnejšo, bolj zdravo in srečnejšo spolno identiteto.