Breadcrumbs

Zgodovina ženskega orgazma

Zgodovina ženskega orgazma

Dr Adam Kay

Ker temo v učnem načrtu za maturo nekako spregledajo, bi vas rad popeljal skozi zgodovino ženskega orgazma.

 

Srednji vek

Nobeno presenečenje ni, da danes veliko več pozornosti posvečamo pomenu ženskega orgazma in užitka med seksom kot pred stotimi leti. A če čas zavrtimo nazaj, vse do srednjega veka, ugotovimo, da so se takrat ženskemu orgazmu posvečali bolj kot v viktorijanski dobi. Vzrok za to je, čeprav popolnoma napačno, prepričanje, da mora ženska doživeti orgazem, če želi zanositi – zato so bili možje do svojih žena zelo skrbni, kar se tiče doseganja vrhunca.

Na žalost je imelo to tragične posledice – sprejet je bil zakon, ki je določal, da žrtev domnevnega posilstva, ki je zanosila, pravno ni veljala za posiljeno, saj je morala ob posilstvu vendarle doživeti orgazem. Še leta 1814 je Samuel Farr v svojem učbeniku Elementi medicinske sodne prakse (Elements of Medical Jurisprudence) izjavil, da »brez užitka ne more priti do spočetja«.

Viktorijanska doba

Viktorijanski zdravnik Pierre Briquet je trdil, da četrtina žensk trpi za »histerijo«, katere simptomi vključujejo spolno poželenje in »prekomerno vaginalno vlaženje«. Zavrti viktorijanci so običajno žensko spolnost spremenili v zdravstveno stanje. Običajno so zdravniki takim ženskam predpisovali »medenično masažo«, kar je bila v bistvu uporaba zgodnjih različic vibratorjev – žensko »histerijo« so zdravili tako, da so jih pripeljali do orgazma. Te naprave so bile vse prej kot seksi – ‘manipulator’ iz leta 1891 je poganjala para in bil je tako glasen, da se v njegovi bližini ni dalo pogovarjati.

Pozitivna stvar, ki jo je prineslo to nazadnjaško obdobje, pa je širitev vibratorjev iz zdravniških ordinacij na police trgovin. Dejansko je bil vibrator četrta gospodinjska naprava, ki jo je napajala elektrika (po opekaču, ventilatorju in grelniku vode). Vibratorje so razgrabili s prodajnih polic, čeprav jih niso nikoli tržili z njihovim resničnim namenom – v splošnem so jih opisovali kot masažne aparate ali krvne stimulatorje.

20. stoletje

Vse do 40. let prejšnjega stoletja je trajalo, da se je razvil pravi diskurz o ženski spolnosti. Kinseyjeva poročila so bila prodajna uspešnica, v katerih so klasične raziskave Alfreda Kinseyja med drugim pokazale, da skoraj polovica žensk doživi svoj prvi orgazem med samozadovoljevanjem. Nazadnje se je o tematiki začelo odkrito pogovarjati. Kljub temu je trajalo vse do leta 1952, da je ameriško združenje psihiatrov opustilo diagnozo »histerije«, kar je prineslo vsesplošno spremembo v razumevanju, da so tako imenovani simptomi v bistvu običajni in zdravi.

Prva medicinska raziskava o orgazmih je bila izvedena šele leta 1957 – do takrat so se družbene ovire zrahljale v zadostni meri, da je to veljalo za sprejemljivo področje za znanstvenike. Masters in Johnson sta izvedla prelomne študije – raziskovala sta, kako in zakaj ženske doživijo orgazem, in s tem tlakovala pot temu, kar vemo danes.

Tretji val feminizma v zgodnjih 90. letih je razbil mnogo preostalih tabujev v zvezi z ženskimi užitki, ki so postajali vedno bolj priljubljena tema knjig, filmov, televizije in odra – naj na primer omenimo predstavo Monologi vagine iz leta 1996.

Danes

Ženski orgazem je v medijih še vedno prisoten opazno manj kot njegova moška različica, kar je najverjetneje posledica še vedno dokaj seksistične družbe. Vsi – moški in ženske – bomo o tej temi morali govoriti odprto in brez zadrege, da bosta oba vidika v javni zavesti deležna enake obravnave. Konec koncev je orgazem star toliko kot človeštvo – kaj bi lahko bilo naravnejše?

Dr Adam Kay

Dr. Adam Kay je postal zdravnik leta 2004 in deluje izključno na področju porodništva, zdravja žensk in spolnega zdravja. Je avtor priljubljenega zdravniškega učbenika Porodništvo in ginekologija na hitro (Rapid Obstetrics and Gynaecology) in piše o zdravstveni tematiki za britansko izdajo revije Cosmopolitan. Je tudi eden izmed najbolj iskanih scenaristov za televizijske komedije v Združenem kraljestvu.