Breadcrumbs

Tri najpogostejša vprašanja o orgazmu

Tri najpogostejša vprašanja o orgazmu

Dr. Adam Kay

O orgazmih se pogovarjam z mnogimi pacienti. In pogosto me vprašajo na primer »Zakaj se pogovarjava o orgazmih? Gleženj sem si zlomila.« Sledi nekaj odgovorov na druga pogosta vprašanja.

Zakaj ženske doživijo orgazem?

Vprašanje ni tako nenavadno, kot bi si mislili na prvi pogled. Jasno je, zakaj doživijo orgazem moški – evolucija je poskrbela, da so orgazmi potrebni (in prijetni) za nadaljevanje človeškega rodu.  Ženskam pa ga po drugi strani (čeprav je odlično, kadar ga) ni treba doživeti, da bi zanosile – lahko imate 20 otrok brez enega samega stoka. Znanstveniki so to skrivnost preučevali desetletja in dolgočasno dejstvo je, da odgovora še ne poznamo. Trenutno je najverjetnejša razlaga enak razlog, zaradi katerega imajo moški bradavice – vsi ljudje se razvijemo iz enakih osnovnih gradnikov in na koncu nam ostane nekaj »rezervnih delov«, ki jih v bistvu ne potrebujemo. A veseli smo, da jih imamo.

Imajo vse ženske točko G?

Če bi dobil evro vsakič, ko me kdo vpraša o točki G, bi lahko financiral obsežno znanstveno raziskavo o točki G. In kot vse raziskave v preteklosti tudi ta ne bi prinesla dokončnih rezultatov. Točka G je pošast iz Loch Nessa spolnosti – ljudje jo iščejo že leta, a nihče še ni predstavil prepričljivih dokazov, da res obstaja. Zagotovo pa vemo, da približno polovica žensk v svoji nožnici najde določeno mesto, ki ji nudi veliko užitkov. A to mesto se od ženske do ženske razlikuje, nikoli se ni zanesljivo pokazalo pri preiskavah in polovica žensk ga sploh nikoli ne najde. Zato je moje sporočilo vsakič enako: ne skrbite, ali ste »normalni« ali ne – notranjost prav vsakogar je drugačna. Raziščite, kaj učinkuje pri vas – če najdete določeno mesto, ki vam ponuja poseben užitek, ga izkoristite (ne glede na to, ali za to mesto obstaja posebno anatomsko poimenovanje), a če ga ne najdete, ne skrbite – ste v dobri družbi polovice žensk na planetu.

Kaj je ženska ejakulacija?

Približno četrtina žensk med orgazmom izloči tekočino in raziskovalci po vsem svetu preiskujejo in se prerekajo o tem, kaj ženska ejakulacija pravzaprav je.  Rezultati nekaterih raziskav so neomajni in kažejo na to, da ženske izbrizgajo urin, kar lahko dokažejo z ultrazvoki mehurja. Druge raziskave so ženske ejakulate preiskale v laboratorijih in te kažejo, da ejakulat izvira iz Skenejevih žlez (znane tudi kot ženska prostata) znotraj nožnice.  Poleg tega obstajajo raziskave, iz katerih izhaja, da držita obe razlagi, in ki zagovarjajo dva različna tipa ejakulacije. Težko je vedeti, kaj je resnica – in z več raziskavami bomo vedeli več – a pomembno je, da se ne obremenjujemo preveč s tem, kaj se dogaja – ste v spalnici, ne v učilnici za biologijo. Če ob orgazmu ejakulirate, tega ne analizirajte preveč in se nikakor ne sramujte.

Dr Adam Kay

Dr. Adam Kay je postal zdravnik leta 2004 in deluje izključno na področju porodništva, zdravja žensk in spolnega zdravja. Je avtor priljubljenega zdravniškega učbenika Porodništvo in ginekologija na hitro (Rapid Obstetrics and Gynaecology) in piše o zdravstveni tematiki za britansko izdajo revije Cosmopolitan. Je tudi eden izmed najbolj iskanih scenaristov za televizijske komedije v Združenem kraljestvu.