Orgazmologija

ORGAZMOLOGIJA

Dr Adam Kay

Ali veste, kaj je orgazem? Vprašanje ni tako neumno, kot se sliši – dejansko zelo malo ljudi pozna osnovna dejstva o tem, kaj se zgodi v njihovih telesih, ko dosežejo orgazem. Tudi mi, zdravniki, smo šele pred kratkim doumeli znanost, ki je za orgazmom.

Zanimivo je, da se 99 % procesa orgazma odvije v možganih – možgani so glavni spolni organ v telesu. To pomeni, da je popolnoma mogoče doživeti orgazem brez kakršne koli fizične stimulacije. To si zapomnite za naslednjič, ko boste opazile sodelavko odsotno zreti skozi okno – morda se ukvarja prav s tem.

Ko smo spolno vzburjeni, se sprožijo limbični sistem (ki je zadolžen za čustva in občutke), deli čelnega režnja (ki skrbijo za dolgočasne razumske misli) pa se delno ugasnejo. Če ste se kdaj vprašale, zakaj orgazem dosežete pozneje, če se nenadoma spomnite, da ta dan odvažajo smeti, je to zato, ker vaš čelni reženj ne sme biti preveč aktiven, da bi doživele orgazem. In če se sprašujete, kako so odkrili, kateri deli možganov se med orgazmom aktivirajo – da, kopico žensk so dali v skener MRI in jih popeljali do orgazma. Kdo pravi, da so zdravstvene raziskave dolgočasne?

Drugi del možganov, ki se sproži tik pred orgazmom, je insularni reženj. To je del možganov, ki ustavi občutek bolečine, zato se prag bolečine med spolnim odnosom bistveno zviša, ljudje pa lahko med sadomazohističnim odnosom prenesejo veliko več kot bi sicer. To pa pomeni tudi, da glavobol ni dober izgovor za izogibanje seksu – seks bi dejansko lahko pomagal ... Tudi mali možgani podivjajo, kar povzroči aktiviranje manjših mišic – to pojasni tiste smešne krče v vaših stopalih, ki jih morda začutite, ko se bliža orgazem in ... edinstven izraz na vašem obrazu, ko pride do njega.

Nato, med osrednjim dogodkom, hipotalamus in jedro accumbens zrežirata dele orgazma, ki jih poznate –ritmično krčenje mišic tam spodaj. Krčenje se ne odvija samo v nožnici, pač pa po vsaj medenici: v mišici maternice in v vsaki mišici medenice. Na žalost orgazem ne predstavlja posebej učinkovite telovadbe – pri njem porabimo samo okoli pet kalorij (čeprav jih lahko med energičnim potovanjem do orgazma porabimo precej več).

Iz možganov pa drvi tudi kopica drugih signalov, zaradi katerih se nam razširijo zenice, pospeši dihanje, razbija srce, bradavice postanejo občutljivejše in se glasilke zožijo – kar pojasni raskav glas po spolnem odnosu.

Možgane nato preplavi dopamin – kar nam prinese tisti izjemni občutek in sistemu za nagrajevanje v možganih pove, da je orgazem nekaj, kar bi morali doživeti ponovno. Gre za enak mehanizem, zaradi katerega uživamo v čokoladi ali ko v službi dobimo dodatek.  Hvala, dopamin!

Drugi ključni nevrotransmiter, ki ga možgani izločijo po orgazmu, je oksitocin – tega izloča hipofiza – ki nas pomiri in v nas sproži željo po ljubkovanju. Skupaj s prolaktinom je oksitocin ena izmed ključnih stvari, zaradi katerih postanemo zaspani, zato lahko dober orgazem pomeni tudi dober spanec. Nočko!

Dr Adam Kay

Dr. Adam Kay je postal zdravnik leta 2004 in deluje izključno na področju porodništva, zdravja žensk in spolnega zdravja. Je avtor priljubljenega zdravniškega učbenika Porodništvo in ginekologija na hitro (Rapid Obstetrics and Gynaecology) in piše o zdravstveni tematiki za britansko izdajo revije Cosmopolitan. Je tudi eden izmed najbolj iskanih scenaristov za televizijske komedije v Združenem kraljestvu.