Breadcrumbs

A lahko ponovno?

Razumeti orgazem

Orgazem je način kako nas telo nagrajuje za seks. Če ste zaspani, v slabi kondiciji, s slabo prehrano, pijete alkohol, kadite ali uživate droge, lahko zmanjšate svojo sposobnost za doživitev vrhunca. Zdravo telo vas pripelje do zdravega orgazma.

Orgazem je lahko problematičen, če v resnici niste pripravljeni na seks; če vas je strah nosečnosti (poglejte naše nasvete v zvezi s kontracepcijo); ali pa zato ker ste preživeli travmatično izkušnjo. V tem primeru se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil k strokovnjaku, ki vam lahko nudi najboljšo pomoč.

V primeru, da ne morete doživeti orgazma s svojim partnerjem, je povsem mogoče in pogosto tudi lažje doživeti orgazem, ko ste sami. Bolj ko poznate svoje telo, lažje bo doživeti vrhunec s partnerjem.

Štiri faze orgazma

  1. Vzburjenost

Kri napolni ustnice, bradavice in intimne dele. Genitalije se napnejo in potemnijo, občutite mravljince. Ženske se navlažijo, moškim pa lahko iz penisa začne iztekati malo semenske tekočine; srčni utrip in dihanje postajata hitrejša, lahko čutite vročinske valove.

Če niste dovolj navlaženi, vam lahko pomaga lubrikant Durex Play da ta faza mine gladko. Predigra postane bolj prijetna zaradi vlage, kar bo stimuliralo telo da nadaljuje.

     2.  Plato

Pri ženskah se odpira zgornji del nožnice, maternica se premakne v pripravo, da sprejme spermo. Kri napolni dojke zaradi česa se bradavice utrdijo, dojke se povečajo. Klitoris se premakne proti sramni kosti, kapica (kot pri moškem prepuciju) se premakne da bi odkrila vršiček. Pri moškem se uretralni sfinkter (luknjica v sredini glavice) stisne, da ne bi iztekel urin, mišice v korenu penisa začnejo utripati. Testisi se stinejo.

     3.  Orgazem

Moški ejakulirajo, pri ženskah pa se vaginalne mišice spazmično stiskajo in sproščajo (v intervalih 0,8 sekunde); srce bije in hitrost dihanja se poveča. Po orgazmu lahko klitoris in glavica penisa postaneta neprijetno občutljiva na dotik.

     4.  Sprostitev

V tej fazi se telo sprošča po orgazmu in vrača v normalno stanje. Moški lahko zaspijo (enako tudi veliko žensk) lahko pa občutijo veliko potrebo po nežnosti.

Zdravo telo vodi do zdravega klimaksa.