Breadcrumbs

Prvi spolni odnos

Odločitev za seks

Večina oseb je ob prvem spolnem odnosu živčna. Najbolj pogosti strahovi so, če bo bolelo, če bo ženska krvavela, ali bo seks kaj spremenil in ali bo vse uredu.

Ko ste sproščeni, srečni in verjamete partnerju, je verjetnost večja da boste uživali. Seks bo boljši, če lahko komunicirate, delite svoje strahove in skrbi ter določite meje (pristajam na seks, ampak samo če boš uporabil kontracepcijo). Bolj kot nekoga poznate, manjše je tveganje, da bo ta oseba po seksu samo izginila: če nekdo ni pripravljen čakati, ga mogoče zanima samo eno, pa čeprav pravi, da vas ljubi.

Predigra, kot na primer oralni seks ali dotikanje nožnice, bodo pripravili vaše telo na seks ki bo potem boljši za oba. Ko se ženska vzburi, se nožnica navlaži in mišice sprostijo, kar olajša penetracijo. Če je partnerja strah da bo prehitro konča, mu orgazem med predigro lahko pomaga da dalj časa zdrži med seksom (preden namestite kondom operite roke v primeru, da imate na rokah spermo).

Tudi pri prvem spolnem odnosu lahko zanosite in/ali se okužite s spolno nalezljivo infekcijo (SPI), zato uporabite kondom pri vsakem spolnem odnosu – v idealnem primeru ob dodatni kontracepciji na primer tabletki. Odgovornost za varen seks delita moški in ženska: bolje je imeti dva kondoma kot nobenga. Če vas skrbi nameščanje kondoma, najprej vadite sami, da dobite občutek za hitrejše nameščanje. Kondomi so na voljo v različnih velikostih, zato je izbira kondoma, ki vam najbolj ustreza, zelo pomemben dejavnik za varen seks.

Ne hitite – mogoče vam bo najbolj ustrezal položaj, ko je ženska zgoraj, ker tako lahko nadzoruje ritem. Pustite žensko telo, da se odpre penisu v svojem ritmu – pozabite na hitrost in globoko prodiranje, vsaj v začetku. Če začnete počasi in nežno, so manjše možnosti za nelagodje in krvavitev.

Tudi lubrikant lahko pomaga, saj tudi če je nožnica popolnoma suha, to še ne pomeni da ni pripravljena za seks. Ne lahko rečete v katerem koli trenutku, tudi med seksom. Če menite, da niste pripravljeni na seks, naj vas ne bo strah to povedati tudi partnerju. Vaš prvič bo verjetno nekaj kar si boste zapomnili za vedno. Obojestransko zaupanje, naklonjenost in spoštovanje vam bodo pomagali, da boste izgubo nedolžnosti ohranili v lepem spominu.

Obojestransko zaupanje, privrženost in spoštovanje vam bodo pomagali da vam izguba nedolžnosti ostane v čim bolj srečnem spominu.