Breadcrumbs

Seks in nosečnost

Dejstva in zmote

Seks in nosečnost pogosto veljata za tabu - kar je ironično, če upoštevamo na kakšen način običajno pride do nosečnosti. Vendar pa ni razloga, da nosečnost pomeni konec spolnega življenja. Tukaj je nekaj najpogostejših napačnih predstav.

  1. Med nosečnostjo seks ni mogoč: Razen, če imate zdravstvene težave s katerimi se morate ukvarjati, lahko seksate (če to seveda želite), dokler ne poči plodov mehur.
    Če imate krvavitve ali v primeru fizičnega stanja zaradi katerega je lahko seks tvegan (kot je šibek maternični vrat) pa se posvetujte z zdravnikom ali babico. Bolje je preprečiti, kot zdraviti.

  2. Seks med nosečnostjo lahko škoduje otroku: V zdravi nosečnosti, seks ne bo povzročil nobene škode, tudi v misijonarskem položaju ne. Čep iz sluzi, ki zapira maternični vrat skupaj z mišicami maternice in plodovim mehurjem služijo za to, da varujejo otroka. Nekateri položaji so bolj udobni in obstaja možnost, da se bo dojenček premikal več kot ponavadi, ker se je vaš srčni utrip po orgazmu pospešil. Če trpite zaradi krvavitev, ima eden od vaju spolno bolezen ali imate kakršno koli drugo zdravstveno stanje, ki bi lahko bilo razlog za skrb, se prej posvetujte z zdravnikom.

  3. Seks med nosečnostjo je boleč: Ob predpostavki, da je nosečnost zdrava, seks ni boleč. Ob orgazmu boste lahko občutili krče ali pa vam bodo nekateri položaji neprijetni. Pri tem lahko pomaga izbira položaja, pri katerem lahko ženska nadzoruje globino penetracije - na primer tisti pri katerem je ženska na vrhu. Izogibajte se tudi globokim penetracijam, kot je na primer pri pasjem položaju.

  4. Zaradi nosečnosti niste zagreti za seks: Negotovost zaradi telesa, ki se spreminja, hormonske spremembe ali jutarnja slabost (ki se ne zgodi samo v dopoldanskem času, kljub njenem imenu) vas lahko pripeljejo do tega, da se manj zanimate za seks, vendar to ni pravilo. Morda bo seks boljši kot kdajkoli prej. Nekatere ženske med nosečnostjo postanejo celo bolj navdušene. Nekatere imajo bolj občutljivo telo, nekatere manj, lahko pa se ta dva stanja izmenjujeta. Poslušajte svoje telo, ne ustvarjajte pritiska in storite vse kar mislite, da je prav. Če niste zainteresirani za seks, lahko svojega partnerja zadovoljite z rokami ali ustmi, da bi imeli intimen odnos - in ne pozabite, da je masturbacija možnost za oba.
Toda, ni razloga, da bi nosečnost pomenila konec seksualnega življenja