Breadcrumbs

Virus zika in spolnost

Kaj morate vedeti o virusu zika in spolnosti

Virus zika se širi po svetu in z njim se lahko okužite pri spolnem odnosu.

Bolezen so sprva prenašali komarji, najpogostejši simptomi pa vključujejo izpuščaj, povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih in vnetje očesnih veznic, ter trajajo od nekaj dni do tedna – oseba pa lahko virus prenaša do 28 dni, pa tega sploh ne ve.

Virus zika je še posebej nevaren za nosečnice, saj lahko pri plodu povzroči resno tveganje mikrocefalije, hude prirojene okvare, pri kateri se dojenčki rodijo z majhno glavo – zdaj pa obstaja tudi več poročil, da se virus lahko prenaša s spolnimi odnosi.

Je zika spolno prenosljiva bolezen?

Domneva se, da so glavni prenašalec virusa zika komarji, a v zadnjem času obstaja več dokazov, da se prenaša tudi s spolnimi odnosi. Ameriški Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) svetujejo, da se nosečnico vzdržijo spolnih odnosov ali uporabijo kondom, če je bil njihov partner na območju, kjer je navzoč virus zika. Medtem poteka več raziskav o možnih načinih prenosa bolezni.

Ali se z uporabo kondomov zaščitim pred virusom zika?

Domneva se, da so glavni prenašalec virusa zika komarji, zato se preventiva osredotoča predvsem na zmanjševanje števila komarjev in izogibanje njihovim pikom. Obstajajo poročila o prenosu virusa zika med spolnim odnosom in ameriški CDC svetujejo nosečnicam, naj se zaščitijo z vzdržnostjo ali uporabo kondomov, če je bil njihov partner na območju, kjer je navzoč virus zika. Če se kondomi iz lateksa uporabljajo dosledno, so zelo učinkovita ovira za prenos spolno prenosljivih okužb.

 

Ne živim v prizadetem področju, ali sem v nevarnosti?

Prvič, ali je vaš partner potoval na prizadeta področja? Tisti, ki so se nedavno vrnili s potovanja, morda niti še ne vedo, da prenašajo virus po piku komarja, saj lahko virus živi v osebi do 28 dni, ne da bi ta to vedela. Če ste imeli pred kratkim spolne odnose z nekom, ki je potoval po ogroženih območjih, ste lahko v nevarnosti.

Torej, dokler niste 100-% prepričani, da virusa nimate, zaščitite sebe in druge. Uporabljajte kondom in se zavarujte pred piki komarjev, če potujete na ogrožena območja.

Drugič, kot pri vseh spolno prenosljivih boleznih tudi v tem primeru ne morete v celoti poznati zdravstvenega stanja svojega partnerja, če se poznata le kratek čas. S kondomom se zaščitite pred spolno prenosljivimi boleznimi, ne samo pred virusom zika.

 

Več natančnih informacij o virusu zika najdete na spletni strani Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni www.cdc.gov ali na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije www.who.int.

Viri:

http://www.cdc.gov/zika/disease-qa.html
Centri za nadzor in preprečevanje bolezni. Virus zika. Prenos. Na voljo na: http://www.cdc.gov/zika/transmission/index.html. Zadnji dostop 4. februar 2016.